Hondenbelang.beOrganisatie voor het welzijn van de hond.

Een gezamelijke stem voor je beste vriend.

Wordt lid van het hondenbelang en sta samen met ons in voor het belang van alle honden in Vlaanderen.

Meer informatie

Wat is het hondenbelang?

Het hondenbelang is een nieuwe organisatie die zal trachten op te komen voor het belang van alle honden in Vlaanderen. En dit op alle niveaus. Van het stoppen van mishandeling en verwaarlozing, tot het aanvragen van meer speelweides of het attent maken van hondenbezitters om meer met de hond te wandelen (en na hun op te ruimen)

Door een combinatie van informeren, sociale campagnes en petities, wil het hondenbelang het welzijn van de hond meer in de aandacht brengen van de doorsnee mens en de politieke beslissingsmakers.

Wat hebben we van jou nodig?Heel eenvoudig: je stem!

Het hondenbelang is niet uit op geld of commercieel gewin. Het enige wat we wel nodig hebben is je stem. Het is onmogelijk om veranderingen teweeg te brengen zonder steun en bereik. Hoe luider onze gezamenlijke stem, hoe sneller er positieve veranderingen kunnen komen. Door lid te worden maakt u zichzelf bereikbaar voor het beantwoorden van petities en andere oproepen.

 • < 500 leden

  Begin van sociale media campagnes.

 • 2.000 leden

  Begin ontwikkeling informatie portaal.

 • >3.500 leden

  Begin ontwikkeling online community & petitiesysteem.

Het hondenbelang wil zich inzetten op 3 verschillende vlakken.

 • Actief

  Actief

  Het hondenbelang wil een actieve invloed hebben op politieke beslissingen omtrent het welzijn van de hond. Niet enkel het stoppen van broodfok en ijveren voor strengere straffen voor mishandeling en verwaarlozing. Maar ook op gebied van voorzieningen en tolerantie, zoals meer hondentoiletten, speelweiden, en toegang tot publieke parken. Met meer dan 1 miljoen honden in België, is het noodzakelijk dat mensen de middelen krijgen om aan al deze dieren hun behoeftes te voldoen.

  • Hondentoiletten en vuilbakken.

   Een minimum vereiste lijkt ons, zodat honden geen overlast bezorgen met hun, toch wel meest essentiële “behoefte”. In elk stukje gras staat wel dat befaamde bordje, en op het voetpad is gewoon ongemanierd. Zullen ze het dan maar heel hun leven inhouden?
  • Meer en betere hondenspeelweiden.

   Een sociale hond, is een gelukkige hond. Met meer speelweiden krijgen honden de mogelijkheid om ongestoord sociaal te (leren) zijn met hun soortgenoten. Het huidige aanbod voldoet helemaal niet. Als er al een weide is, is deze vaak te klein, of zonder duidelijke indeling, informatie of regels.
  • Strengere controles op het opruimen van hondenpoep.

   Nog te veel mensen laten de poep van hun hond gewoon liggen, of ruimen het alleen op als het iemand gezien heeft. Het hondenbelang zal zijn leden aanmoedigen steeds en altijd op te ruimen na zijn hond. We ijveren daarom ook voor strengere controles en zware boetes voor de mensen die dit niet doen. Dit geeft honden immers hun slechte naam, en zorgt er voor dat ze steeds op minder en minder plaatsen nog welkom zijn.
  • Geen weigering van honden in publieke parken.

   In sommige parken in België is het verboden met je hond te betreden, zelfs aan de leiband. Dit om overlast te beperken. Dat vinden we natuurlijk een oplossing in de verkeerde richting. Een park is immers een plaats van rust waar iedereen van zou moeten kunnen genieten. Het is uiteraard nodig dat hier - voor ons vanzelfsprekende - regels aan verbonden zijn zoals de leiband, en het opruimen van hondenpoep.
  • Meer wandelgebieden in bos, duinen en strand.

   Als hondenliefhebbers zijn we natuurlijk ook natuurliefhebbers. Dus wij zullen daarom ook steeds ijveren voor het behoud van bos gebieden, en het aanleggen van nieuwe wandel en fietsroutes.

  Natuurlijk zijn er ook zwaardere onderwerpen waar het hondenbelang standvastig tegen in zal gaan. Gelukkig zijn er al tal van organisaties die deze problemen al jaren proberen aanpakken. Wij zullen ze hierbij dan ook steunen in eender welke vorm mogelijk.

  • Het stoppen van broodfokkers en illegale puppyhandel.

   Broodfok is het onethisch kweken van honden met enkel oog op winst, zonder rekening te houden met welzijn van de dieren. Het team bij Broodfok.be doet hun uiterste best om mensen hierover te informeren. Het hondenbelang zal ook zijn deel doen om mensen hiervan bewust te maken.
  • Ijveren voor betere controles, en zwaardere straffen voor mishandeling en verwaarlozing.

   Het gebeurt nog te vaak dat dieren worden verwaarloosd of mishandeld. Gelukkige begint de regering hier werk van te maken met de dienst dierenwelzijn. Wij zullen ons steentje bijdragen en onze stem laten horen voor zwaardere straffen en houdverbod voor mensen die hun dieren niet correct behandelen.
  • Verminderen van aantal afgestane dieren en het verhogen van het aantal adopties.

   In België worden er jaarlijks zo’n 4000 honden afgestaan. Het hondenbelang wil mensen beter bewust maken van de verplichtingen bij het aankopen van een hond. En ook alle opvangcentra een hart onder de riem steken en helpen op elke manier mogelijk.
 • Informatief

  Informatief

  Het hondenbelang wil een informatieve rol spelen voor alle hondenbezitters. Dit door een duidelijke en overzichtelijke website te produceren waar mensen gratis terecht kunnen voor onafhankelijke informatie of antwoorden op hun vragen. Hoe beter geïnformeerd het baasje. Hoe gelukkiger de hond.

  • Het hondenbelang inventaris

   De website zal een interactieve index bevatten met alle nuttige adressen voor hondenbezitters in uw buurt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
   • Hondenweiden.
   • Parken en bossen.
   • Hondsvriendelijke recreatie. (pretparken, dierenparken, ...)
   • Dierenartsen
   • Experts en gedragstraining.
   • Hondenscholen.
   • Hondsvriendelijke winkels en restaurants.
  • Basisinstructies & veelgestelde vragen

   De website zal duidelijke basisinstructies bevatten over de opvoeding van een hond. Geen uitgebreide theorieën, maar kort en bondige informatie zodat elke beginnende hondenliefhebber onmiddellijk op het juiste pad komt. Er zal ook een onderdeel met veelgestelde vragen komen.
  • 'Bezint eer ge begint'

   De website wil potentiele eigenaars op de hoogte brengen van het werk dat de aanschaf van een puppy of volwassen hond met zich meebrengt, en de mogelijke levensstijl aanpassingen die men hiervoor moet maken. We willen ook duidelijk informeren over de correcte manier om een hond aan te schaffen (geen broodfok, online, etc). En we willen mensen behoeden van mogelijke knelpunten bij bepaalde rassen die vaak niet worden vermeld door verkopers. (genetische ziekten, overkweek, etc)
  • Gezondheidstips & goede voeding.

   Voor veel mensen is de definitie van gezonde en complete voeding voor honden nog heel vaag. Het hondenbelang wil hier duidelijkheid in brengen met de hulp van dierenartsen en andere mensen met kennis van zaken. Dit zonder enige verbinding met merken, diensten of andere sponsoring.
 • Educatief

  Educatief

  Het hondenbelang wil een educatieve rol spelen voor alle hondenbezitters en de doorsnee mens. Nog te veel mensen kopen een hond zonder zich bij te scholen over de noden van hun hond. Door middel van sociale campagnes wil het Hondenbelang mensen bewuster maken van belangrijke informatie omtrent hun trouwe viervoeter.

  • Het belang van de dagelijkse wandeling.

   Nog te veel honden krijgen hun noodzakelijke dagelijkse wandeling niet. Sommige zitten de hele dag binnen (omdat ze toch maar klein zijn), anderen de hele dag in een ren (omdat ze toch wat groot zijn?). Maar zelfs honden met een grote tuin hebben nog steeds nood aan een wandeling waarin ze nieuwe dingen kunnen ontdekken en een band kunnen bouwen met hun baasje. Veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte, en dat willen we bijsturen.
  • Het belang van sociale interactie met andere honden.

   Het gebeurt heel vaak dat honden geen sociale interactie met andere honden krijgen. Je ziet het baasje snel de andere kant uitstappen wanneer ze en andere hond tegenkomen. De redenen hiervoor zijn soms gegrond, en soms ook niet. Het hondenbelang wil mensen bewust maken van het belang van sociale interactie. En aansporen dit toch - op een verantwoordelijke wijze - te blijven proberen .
  • Het belang van het opruimen van hondenpoep.

   Veel mensen laten het gewoon liggen. Men vind vaak de meest originele redenen om het niet op te ruimen. Er zijn geen vuilbakken, de natuur lost het wel op, ik heb geen zakjes, en zo verder. Het Hondenbelang wil mensen bewust maken van de negatieve gevolgen van het niet op te ruimen. En een halt roepen aan vaakgebruikte excuses. Wij gaan voor 0% overlast van elke hond, zodat elke hond de vrijheid kan krijgen die ze verdienen.
  • Het belang van goede voeding.

   Net zoals bij mensen, is er ook voor honden heel veel troep op de markt. Het hondenbelang wil mensen informeren over de juiste voeding voor hun hond. Geen oververwerkte rommel met 80% graan, maar lekkere natuurlijke producten zodat de hond zijn leven gezond en optimaal kan doorbrengen.
  Het hondenbelang wil ook een educatieve rol spelen voor mensen die geen honden bezitten, en zelfs mensen die bang zijn van honden. Door duidelijke informatie en workshops wil het hondenbelang mensen leren hoe ze onvermijdelijke interacties met honden het best doorstaan, en misschien wel helemaal verlossen van hun angst. Veel angsten zijn gebaseerd op foutieve informatie. Informatie die we wensen recht te zeten.
  • Angst voor honden overwinnen.

   Door middel van workshops wil het hondenbelang mensen in een gecontroleerde omgeving in contact laten komen met honden. Zodat ze zelf kunnen ondervinden dat je van meeste honden helemaal niets te vrezen hebt. Deze workshops zijn uiteraard ook voor kinderen, en kunnen eventueel ook naar scholen gericht worden. Want een ongevreesde hond, is een gelukkige hond.

Vaakgestelde vragen

 • Waarom werd het hondenbelang opgericht?

  Het hondenbelang werd initieel opgericht uit een frustratie door het gebrek aan voorzieningen voor honden. Geen toelating in parken of stranden, geen speelweiden, weinig of geen hondentoiletten/vuilbakken enzoverder. Het argument is steeds hetzelfde: "Overlast".

  Laat ons echter eerlijk zijn, overlast wordt enkel veroorzaakt door ongelukkige honden, en onverantwoordelijke baasjes. Een gebalanceerde hond is niemand tot last. Het hondenbelang wil daarom actie ondernemen door (toekomstige) eigenaars te wijzen op hun verplichtingen, en de regering te wijzen op hun tekortkomingen op gebied van voorzieningen.

  Elke hond moet gezond kunnen opgroeien met een dagelijkse wandeling, goede voeding, sociaal contact, en vrije loop. Het hondenbelang wil elk argument dat hier tegenin gaat wegwerken. Uiteraard zullen we de steden die voldoende voorzieningen hebben grondig in de bloemetjes zetten.

 • Waarom wordt er met lidmaatschap gewerkt?

  Het hondenbelang wil alle hondenliefhebbers verenigen onder één enkele stem. Hoe meer leden we hebben, hoe meer gewicht we in de schaal brengen voor positieve verandering. We werken met een lidmaatschap zodat we onze aantallen kunnen bijhouden en zodat we constructief met elkaar kunnen communiceren.

 • Moet je een hond hebben om lid te worden?

  Uiteraard zijn alle hondenliefhebbers welkom en hoef je niet perse een hond te bezitten om lid te worden.

 • Waarom enkel hondenbelang en niet voor andere dieren (bv: katten)?

  We zijn dierenvrienden en willen uiteraard dat het met alle dieren goed gaat. De noden en belangen van elke diersoort zijn echter volledig verschillend. Veel organisaties die zich bij alles betrekken zien al snel door de bomen het bos niet meer. Om tot in het detail te kunnen gaan en echte veranderingen te brengen is het, volgens ons, nodig dat we ons concentreren op één enkel dier per organisatie.

 • Hoeveel kost het om lid te worden van het hondenbelang?

  Lid worden van het hondenbelang is helemaal gratis.

Vertel het verder: